YMERE OEVERSILHOUETTEN

Een goed thuis is meer dan een dak boven je hoofd. Een fijne woonomgeving is belangrijk. Daarom heeft Ymere Geertje Aalders gevraagd om drie woongebouwen in Haarlem-Schalkwijk te verbijzonderen. 

Geertje over Oeversilhouetten: “Water verbindt land en scheidt grond, water wordt ingezet door vriend en vijand, voor vervoer en energie. Voor de mensen in Schalkwijk was waterschapshuishouding lange tijd van groot belang. Het ontginnen, het polderen, het droogleggen. Maar ook de watermolens, de tuinbouw en de visserij. Alles staat in verbinding met het water. Die verbinding laat ik in de ramen aan de Denemarkenstraat, Engelandlaan en de Nederlandlaan zien door steeds vanuit een ander perspectief oevers te verbeelden.”

Geertje Aalders (1983) is een Nederlands illustrator. Zij is vooral bekend als papierknipkunstenaar, waarmee zij in een Nederlandse traditie treedt. De natuur is haar grootste inspiratiebron.

De complete illustratie met legenda voor de Engelandlaan, Denemarkenstraat en Nederlandlaan. Onder water, in de lucht en de oever.

Kaart uit 1628 over het beleg van Haarlem in 1572. Linksboven zijn de weilanden van Schalkwijk te zien die worden omsloten door het Haarlemmermeer.

Inspiratie voor de invulling van de ramen in de trapgallerijen: educatieve platen door M.A. Koekkoek en M.J.Ch. Kolvoort.

De eerste schets van een Oeversilhouet, gespiegeld geknipt uit zwart papier.

Opzet ontwerp Oeversilhouet ‘Onder water’ Engelandlaan.

De illustraties zijn gespiegeld in het water te zien, onderbroken door het water in beweging. Daarnaast is er per straat een eigen hoogte van de horizon gekozen.

Voordat alle 89 ramen werden bedrukt was er een proefdruk om de juiste kleur te bepalen.

1 Wooncomplex • 3 gebouwen • 16 trapgallerijen • 89 ramen • 1 thema • 3 perspectieven.