Papercut in Kunsthars Eetkamerstoel 101 Woonideeën Woonbeurs

Deze stoel was onderdeel van een leuk en goed project van 101 Woonideeën in samenwerking met StyleCookie-Anke Helmich en mede mogelijk gemaakt door Leen Bakker. Twintig Nederlandse ontwerpers staken een spijlenstoel in een nieuw jasje voor het goede doel. De stoelen werden tijdens de woonbeurs getoond in het 101 Woonideeën huis en geveild. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting Kika.

GA 10 Close UpAlle uitgesneden groenten, fruit en kruiden vormen samen een Libanese Fattoush salade. Het is immers een eetkamerstoel. Blokjes komkommer, dille, platte peterselie en granaatappel zijn bijvoorbeeld goed te zien.

101-Woonbeursstoel-21De stoel is gemaakt in samenwerking met Stein Bakker, specialist in composiet en hars. Doel was een flinterdunne papercut te maken die als het ware leek te zweven boven het zitoppervlak. Hier is een glasheldere polyester voor gebruikt die scherp is in transparantie en niet – zoals veel harsen – gaat vergelen.

Een verslag van de productie.

101 1Een papier op maat wordt ingevuld met tekeningen van alle ingrediënten. Echte kruiden worden gedrapeerd om de compositie te bepalen.

101 2 kopieAlle restruimte wordt weggesneden: eerst de kleinste vormen zoals het vruchtvlees van de citroen, daarna de iets grotere vormen tot alleen de omtrek-restvorm overblijft.

101 3Zo nu en dan het papier terugplaatsen om te controleren of alles klopt.

VierDe polyester wordt gemengd door Stein Bakker. Heel voorzichtig en precies wordt de papercut op het zitvlak geplaatst.

5.jpgHet plaatsen van de papercut moet in 1 x goed omdat de hars direct uithard.

101 ZESZowel onder als bovenop de papercut komt polyester zodat het werk lijkt te zweven. Luchtbellen worden eruit getikt en losse stukjes papier die boven komen teruggeduwd.

101 7Close up van de verzonken papercut. Hier is de hars nog stroperig.

Er zijn mogelijkheden om meubels met een zwevende papercut te maken. Heeft u interesse in deze productie? Neem graag contact op!