Kraanvogels

In het verre oosten is de kraanvogel het symbool voor geluk, trouw, gezondheid en onsterfelijkheid. De Japanse traditie om duizend origami kraanvogels te vouwen is eeuwenoud. Wanneer je deze taak volbrengt worden je gezondheidswensen vervuld.

Deze 1000 papieren kraanvogels symboliseren vrijheid, lichtheid en geluk. Een fragiel, groot werk. kraanvogelsIIAls je 1000 kraanvogels vouwt zullen je gezondheidswensen in vervulling gaan. Duizend kraanvogels. Van origami. Het vergt nogal wat uithoudingsvermogen en je hebt er een portie geduld voor nodig, precies twee eigenschappen die de kraanvogel rijk is: uren kan deze sierlijke watervogel in de sloot turen voordat zijn kans voorbij komt.

De traditie kreeg een wending nadat de 12-jarige Sadako Sasaki – slachtoffer van Hiroshima – stierf voordat zij alle 1000 kraanvogels gevouwen had. Zij zei ‘Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven en jullie zullen over de hele wereld vliegen.’ De 1000 kraanvogels kregen een nieuwe betekenis, namelijk de wens tot vrede.

kraanvogelsIIIKraanvogelparen zijn trouw aan elkaar en blijven hun hele leven samen. In voortplantingstijd voeren ze prachtige, indrukwekkende baltsdansen uit waarbij ze springen, stampen, buigen, tapdansen en hun kop naar achteren gooien. Kraanvogels leggen doorgaans 2 eieren; meestal wordt er echter maar één jong groot gebracht. Het jong moet snel groeien, want na enkele maanden trekt hij al met zijn ouders naar Zuid-Europa en Noord-Afrika om te overwinteren. Jonge kraanvogels kunnen de weg naar het overwinteringsgebied niet zelf vinden, dit leren ze van hun ouders. Het risico voor bedreigde soorten is dat de trekroute dreigt te verdwijnen omdat jonge vogels die zijn uitgezet de route niet van hun ouders overnemen. Daarom zetten organisaties zich in om bedreigde vogelsoorten hun trekroute aan te leren. Zodra de vogels kunnen vliegen volgen ze een ultralicht vliegtuigje.

kraanvogelsIIIIDeze 1000 papieren kraanvogels symboliseren vrijheid, lichtheid en geluk. Een fragiel, groot werk: 100 x 70 cm pootjes en vleugels die elkaar nét raken. De kraanvogels zijn gelaserd uit 130 gr. ivoorwit papier met een fijne structuur, te bestellen op www.12nicethings.com, de webshop van Geertje Aalders.

kraanvogelsIIIIIDe inspiratie om dit grote werk te maken kwam tijdens het schetsen van de Flow NaarBuiten Special, waarbij de oude Koekkoek schoolplaat ‘Weidevogels’ werd getransformeerd tot een hedendaagse illustratie. Pas sinds 2001 broedt de Kraanvogel weer in Nederland.

Naar Buiten Kraanvogels Flow GEertje