DECEMBERZEGELS 2021 PostNL

Een eekhoorn die een slee met geschenken en lekkernijen voortduwt en een vos met wapperende sjaal en envelop; de illustraties op de decemberzegels van dit jaar zijn knipkunstwerken die volledig bestaan uit lagen gekleurd papier. De papercuts zijn gemaakt door Geertje Aalders. Het resultaat zijn feestelijke en fantasievolle decemberzegels mét een verhaal.

Voor de decemberzegels heeft Geertje een fantasievolle winterwereld bedacht. In tien scènes genieten verschillende dieren van de feestelijke decembermaand. De verschillende decemberzegels vormen een geheel doordat de dieren allemaal bezig zijn met het thema kerst, winter of december.

De 10 verhaaltjes op de decemberzegels vertellen samen 1 groot verhaal, waarin de dieren in het bos druk bezig zijn met het decemberfeest. “Ze zijn aan de gang met versieringen”, zegt Geertje. “Ze zijn onderweg met cadeaus en post en ze hebben aandacht voor elkaar. Kijk maar naar de kussende pimpelmeesjes onder de maretak. Iedereen geniet. Tijdens het maken van de papercuts voor de decemberzegels in de lente heb ik vaak teruggedacht aan afgelopen winter. Toen was de vijver voor mijn huis bevroren, kinderen druk aan het schaatsen, grote mensen hielden sneeuwbalgevechten en er was heel veel plezier. Dat gevoel heb ik willen overbrengen.”

Als voorbereiding ging Geertje schrijven voordat ze met knippen begon. “Dat doe ik vaker, eerst kleine verhaaltjes verzinnen, zoals nu over de dieren in het bos. Daarna pas kwamen de schetsen. Het bijzondere van papercuts is dat je een begin en een eind hebt, maar dat je de opdrachtgever niet tussendoor kunt laten zien wat het eindresultaat zal zijn. Ik weet zelf precies hoe het moet gaan worden, maar ik kan niet in mijn hoofd laten kijken. Vandaar de verhalen en de schetsen. Ook heb ik een kleurenkaart gemaakt en een van de decemberzegels – die met de wandelende mol – is van tevoren helemaal uitgewerkt en geknipt.”

Een vos met wapperende sjaal, winterse sokken en envelop.

Muis rijdt in een rood postautootje met een groot cadeau naar zijn peperkoeken huisje.

Tijdens het knippen voegt Geertje allerlei details toe die niet op haar schetsen staan. “Zo heb ik voor de dieren op de bevroren vijver verschillende soorten schaatsen geknipt: Friese doorlopers, noren en kunstschaatsen. De postpet van de pimpelmees is weer een verwijzing naar hoe je die vogel kunt herkennen aan zijn blauwe pet. Ik hou ervan stiekeme grapjes in mijn knipsels te verwerken, bijvoorbeeld het kroontje van PostNL op de lantaarnpaal. En in de oudejaarsavondlucht is wel een raket afgebeeld, maar vanwege de vuurwerkdiscussie in de vorm van een ijsje.”

Das versiert de dennenboom met zijn kleurrijke sjaal.

De eekhoorn is onderweg met een slee vol lekkers en cadeaus.

De decemberzegels zijn vanaf 15 november 2021 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL in Nederland en in de PostNL webshop postnl.nl/webshop

Ontwerper Corine Zwier heeft de geknipte letters zodanig in de postzegels geplaatst dat het lijkt alsof ze uit het postzegelpapier zijn geknipt. Voor de titel van de uitgifte, de decemberaanduiding op de postzegels en de kopregel aan de achterzijde is gebruikgemaakt van ronde letters die door Geertje Aalders met de hand zijn gesneden.